Montaža Zen les sistema lesene fasade z ALU sidri

Meritev objekta in pritrjevanje ALU sider za leseno fasado
Najprej se na objektu opravijo meritve in določijo rastri, nato se namestijo ALU sidra. Pomembna je natančnost, sidra morajo biti v ravni liniji, sicer se lahko pojavijo težave pri nameščanju lesenih moralov.

montaža lesene fasade s točkovnim sidranjem

1-150x150ALU sidra omogočajo brezstopenjsko izravnavo fasade. Tako se popravijo vse morebitne napake, ki lahko nastanejo pri zidavi sten. Za prekinitev točkovih toplotnih mostov se uporablja bitumenska folija.

 

 

 

Pritrjevanje lesenih moralov na ALU sidra z ALU T profili za leseno fasado
2-150x150V tej fazi se na lesene morale namestijo ALU T profili. ALU T profili se nato navijačijo na ALU sidra, ta spoj omogoča brezstopenjsko (po globini do 4 centimetre) izravnavo fasade. Izgled ALU sider in nanje pričvrščenih ALU T profilov z lesenimi morali je razviden iz slike.

 

 

Polaganje kamene volne kot izolacije lesene fasade
3-150x150Ko so leseni morali izravnani, aluminijasta sidra in ALU T profili nameščeni, se začne polaganje kamene volne. Na tem mestu bi bilo dobro omeniti, da se tip ALU sider določi glede na debelino kamene volne. Pri polaganju kamene volne je pomembno, da so stiki volne kar se da tesni, da se tako izognemo toplotnim mostovom.

 

 

Polaganje paropropustne folije čez kameno volno
4-150x150Ko se preveri, da je bila steklena volna tesno položena (med posameznimi ploščami ne sme biti razmakov) in so leseni morali na sidrih pritrjeni ravno (so poravnane napake nastale pri zidanju), monterji položijo paropropustno folijo. Paropropustna folija je potrebna, da se prepreči močenje izolacije zaradi padavin.

 

 

Polaganje lesenih fasadnih letvic
5-150x150Na tem objektu so uporabljene prekrivne letvice. Pomembno je, da se fasadne letvice ves čas polagajo popolnoma vodoravno, kar sproti preverjamo. Posamezne prekrivne fasadne letvice so zaradi širjenja, krčenja in zračenja fasade montirane s 4 milimetersko distanco. Na robu fasade je za zračenje poskrbljeno s topim spojem fasadnih letvic med katerimi je razmik 3 milimetrov.

 

Končen izgled lesene fasade na ALU sidra.
6-150x150Tako, pred vami je končen izdelek! Lesena fasada je dokončana, v tem primeru nenaoljena in bo s časom dobila srebrno patino. Mislimo, da je slika zanimiv prikaz vključitve lesa v arhitekturo objekta. V grobem smo poskušali opisati postopek montaže lesene fasade v šestih korakih. Seveda ti ne opisujejo vsega dela, ki je potrebno za kvalitetno izvedbo take fasade.