Visoke grede

Visoke grede, so postale pravi modni hit, saj imajo veliko prednosti pred klasičnimi gredami. Visoko gredo si uredimo kadar nimamo dovolj prostora za “pravi” vrt, saj jo lahko postavimo tudi na balkon ali teraso. Odlična rešitev je povsod, kjer je zemlja zbita, ilovnata in nerodovitna. Prednost visoke grede je, da se ni potrebno sklanjati, zato se je bodo razveselili še posebej tisti ljudje, ki imajo težave s hrbtenico. Z visoko gredo se izognemo tudi temu, da rastline po nesreči pohodimo. Spomladi bo visoka greda prej pripravljena na zasaditev kakor klasična, saj organske snovi ob razkrajanju oddajajo toploto in se zemlja zato prej segreje. Zaradi ogljikovega dioksida, ki nastaja ob trohnenju bodo naše rastline še bujnejše. Srednje plasti zadržujejo vodo, zato bodo rastline imele dovolj vlage v poletnih, sušnih dneh, po drugi strani pa voda ne bo zastajala na površini, kakor se rado zgodi na klasičnih gredah, ob obilnejšem deževju.

Najboljši čas za pripravo visoke grede je jeseni, saj imamo takrat na voljo veliko organskega materiala, ko očistimo grede, odpadlo listje in ker se bodo do spomladi organske snovi razkrojile. Visoko gredo pripravimo tako, da na dno položimo ovčjo volno, ki odganja voluharje in zadržuje vlago. Sledi plast vejevja ali drugi oleseneli odpadki, ki jih lahko naberemo v gozdu, nato naložimo plast listja, trave ali nepredelanega komposta. Da bi v našo visoko gredo privabili nadvse koristne deževnike, dodamo karton, ki ga dobro namočimo. Nato naložimo plast predelanega komposta in kot zadnjo plast, naložimo še fino vrtno zemljo. Nadvse pomembno je, da vsako plast sproti zalijemo z vodo. Naša visoka gredica je sedaj pripavljena, da jo zasadimo z najljubšimi rastlinami. Preden se začne poletna vročina, dodamo še zastirko, ki bo poskrbela, da se zemlja ne bo prekomerno izsušila.

Visoka greda je narejena iz sibirskega macesna, ki je zaradi svoje odpornosti na vremenske vplive kot nalašč za okvir visoke grede. Za vijačenje okvirja smo uporabili kakovostne nerjaveče vijake.     Standardna dimenzija naše visoke grede je cca. 700šx2000dx720v (mere so v milimetrih). Cena za visoko gredo omenjenih dimenzij je 180€ brez ddv.  Dimenzije visoke grede lahko prilagodimo vašim željam in potrebam.

Visoke grede standard iz sibirskega macesna: