Drevesne vrste in njihova uporaba

Angelim Amargoso

Drevo Angelim Amargoso raste v južno in centralno-ameriških gozdovih,  v višino zraste od 15 – 30 metrov, premer debla je med 0,3 do 0,8 metra.

drevesne vrste in njihova uporaba

Deblo je gladko in krošnja ni preveč košata. Svež les je rumene barve, izpostavljen UV svetlobi pa potemni na oranžno oziroma rdeče-rjavo. Spada med trde lesove, saj ima gostoto cca. 860kg/m3. Odporen je na plesni in druge lesne bolezni. Uporablja se predvsem za parkete, zunanje in notranje obloge – stenske in talne. Zaradi širjenja in krčenja lesa, se namesto »clip« sistema priporoča pritrjevanje z vijaki. … ali ste vedeli, da iz drevesa Angelim Amargoso pridobivajo prah, iz katerega izdelujejo mazila oziroma zdravila za razne parazitske bolezni, kronične ekceme, lišaje, akne, luskavico…

Ameriška cedra

Ameriška cedra lahko zraste tudi do 65 metrov v višino in 3 metre v obseg. Raste na jugu Kanade, na severozahodu ZDA, pa tudi na Aljaski. Nekateri cedro imenujejo drevo življenja. Les cedre je rdeče rjave barve in odporen na vremenske vplive. Primeren je tudi za vlažno okolje. Gostota lesa je 450 kg/m3, torej je lahek les. Cedra se uporablja za konstrukcije, mostove, stenske in talne obloge, stavbno pohištvo, iz nje se izdelujejo tudi skodle za pokrivanje streh. Cedrovina odganja insekte in molje. Ker vsebuje veliko olj je odporna na gljive in bakterije. Uporablja se tudi v medicini. … ali ste vedeli, da cedra lahko živi tudi do tisoč let.  Esenca cedre ima topel in pomirjujoč vpliv, razblini jezo in strah. V starem Egiptu pa so olje cedre uporabljali pri postopku  balzamiranja.

Cumaru

Cumaru  najdemo v deževnih gozdovih porečja reke Orinoco, Venezueli, Kolumbiji, Nigeriji… Zraste do 30 metrov v višino in v obseg do 200 cm. Les je  svetlo rjave in rdeče rjave barve. Cumaru je eden najbolj trdih lesov, njegova gostota meri 1070 kg/m3. Tudi popolnoma suh les ne bo plaval. Cumaru ima vrsto drugih imen kot so brazilski teak, tonka, amburana… Zaradi svoje trajnosti je cumaru izredno razširjen v lesnopredelovalni industriji. Uporablja se za mostove, zelo ferkventene talne obloge, konstukcije…  Semena drevesa cumaru, ki vsebujejo kumarin uporabljajo tudi v kozmetične namene (mila, parfumi, šamponi). … ali ste vedeli, da so že stara indijanska plemena semena cumaru drevesa uporabljala v razne zdravilne namene (zdravljenje kačjih ugrizov, ureznin, proti revmatizmu…) in za šampon. Danes se uporablja v kozmetični industriji, naravni medicini in prehrani.

splet

Smreka

Smreka je verjetno najpogostejši slovenski iglavec. Ta vrsta ima raje višje, namočene lege. Zraste do 50 metrov v višino, lahko tudi več in ima obseg do 500 cm. Smrekov les je rdečkasto bele barve. Smrekovina je lahka, mehka ali srednje trda in žilava. Gostota lesa je 450 kg/m3. Uporaba smrekovega lesa je zelo vsestranska, je gradbeni les za razne konstrukcije, stavbno pohištvo,stenske, stropne in včasih talne obloge, za izdelavo furnirja, papirja, glasbil…

splet

Teak

Teak  spada med priznane vzhodnoazijske vrste lesa. Izhaja iz naravnih gozdov Filipinov, Tajske,  Mjanmara, iz Indonezije pa izhaja predvsem teakov les plantažnega izvora. Njegova uporabnost je razširjena zaradi odpornosti na vremenske vplive in obstojnosti v zunanjem okolju. Suh teak les je lahko rumeno rjave ali temno rjave barve, s temnimi črtami na 2 – 8 mm. Gostota lesa je 750 kg/m3. Burmanski in tajski teakov les je temnejše barve kot indonezijski. Uporaben je za notranje kot zunanje površine, včasih so ga uporabljali za izdelavo ladij, sedaj pa je primeren za izdelavo zunanjih oblog podov ali pohištvo. … ali ste vedeli, da najstarejše znano teakovo drevo raste na plantaži teaka  v indijski pokrajini Kerala. Staro je približno 163 let, v višino meri 43 metrov, obseg debla je 420 cm. Ta starostnik med drevesi je že 90% odmrl.

splet

Ipe tropski les

Tropski les ipe je znan tudi kot lapacho. Les ipe je od svetlo do temno olivno rjave barve. Raste v deževnih gozdovih Srednje in Južne Amerike. Drevo doseže višino do 55 m in premer do 1,9 m. Gostota lesa je 1.300 kg/m3. Zaradi izjemnih lastnosti ipe poimenujejo tudi IRON wood« oziroma železni les. Odporen je proti slani in sladki vodi, mrazu, snegu in ostalim vremenskim vplivom. Les ipe vsebuje zadosti oljnih delcev, ki tudi brez dodatne zaščite preprečujejo trohnenje oziroma preperevanje. Ipe je primeren za stanovanjske objekte in tudi za zelo ferkventne javne prostore.

splet